De Oostenrijksegids

Verkeer

Alcohol in het verkeer
Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5.

Antiradarapparatuur
Het meenemen en/of gebruiken in de auto van antiradarapparatuur is, ook voor buitenlanders, verboden.

Bijzonderheden
Voor motorfietsen is het verboden met een rugzak op de borst te rijden. Tevens is het niet toegestaan kinderen onder de 10 jr mee achterop te nemen.
Alle motorvoertuigen moeten ook overdag dimlicht voeren.

Bijzonderheden bij het tanken
LPG is nauwelijks verkrijgbaar. Gelood Super is niet verkrijgbaar. Op loodhoudende benzine rijdende auto's moeten SuperPlus tanken en daar een loodvervangend middel aan toevoegen (te koop bij Oostenrijkse benzinestations). Betaling contant en bij de grotere benzinestations kunnen meestal de internationale creditcards gebruikt worden.

Brandblusser
Niet verplicht.

Belangrijke telefoonnummers
ÖAMTC Pannendienst (Wegenwacht) 120
ARBÖ Pannendienst 123
Brandweer 122
Politie 133
Reddingsdienst 144
(zonder netnummer)

Bromfietsen
Het dragen van helmen is verplicht. Voor de duopassagier zijn voetsteunen, een eigen zadel of buddyseat verplicht. Kinderen onder de 10 jaar mogen niet achterop. Een aanhangwagen is toegestaan. Dimlichten zijn ook overdag verplicht. Het rijden over fietspaden is verboden. Over scooters is geen informatie beschikbaar. Zie ook 'WA-verzekeringsbewijs'.

Gevarendriehoek
Bij pech is het gebruik van een gevarendriehoek verplicht. Daarnaast mogen bij pech de alarmlichten of waarschuwingslichten worden gebruikt.

Invalidenparkeerkaart
De voor gehandicapten gereserveerde parkeerplaatsen worden aangeduid door een bord met rolstoelsymbool.Op wegen waar parkeren gratis is, maar wel wel een tijdslimiet is, mag gratis en ongelimiteerd worden geparkeerd. Op plaatsen met betaald parkeren moet doorgaans betaald worden (informeer ter plaatse). Meestal mogen voetgangersgebieden worden ingereden tijdens de laden-en- lossenuren (informeer ter plaatse). Geen faciliteiten op openbare parkeerplaatsen. Op wegen waar een parkeerverbod geldt, mag niet geparkeerd worden.

Kinderen
Kinderen tot 14 jaar en < 150 cm moeten in een goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel zitten. De diagonale band mag echter niet achter het kind langs worden geleid, wanneer deze normaal gesproken langs de keel van het kind loopt. In Oostenrijk moet een goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel (met keurmerk ECE 44/03 of ECE 44/04) worden gebruikt. In een auto zonder deze voorzieningen mag een kind tot 14 jaar niet worden vervoerd.

Lading op voertuig of aanhanger
- Lading mag niet meer aan voor- en/of achterkant uitsteken dan ¼ deel van de totale voertuiglengte.
- Lading mag in de breedte niet buiten de buitenspiegels uitsteken.
- Wanneer de lading meer dan 1 meter naar voren of naar achteren uitsteekt dan moet dit kenbaar gemaakt worden met een witte doek van 25x40 cm, met een rode rand van 5 cm.

Maximumsnelheid
Voor personenauto's en motoren: binnen de bebouwde kom 50 km/u, buiten de bebouwde kom 100 km/u. Op autosnelwegen 130 km/h. Van 22.00 tot 5.00 uur is de snelheid beperkt tot 110 km/u op de volgende autosnelwegen: A10 (Tauern), A12 (Inntal), A13 (Brenner) en A14 (Rheintal).
Voor personenauto's met een aanhangwagen tot 750 kg geldt overal buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 100 km/u.
Voor personenauto's met een aanhangwagen boven 750 kg waarbij de aanhangwagen niet zwaarder is dan de auto en waarbij het totaalgewicht onder 3.500 kg blijft, geldt buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 80 km/u en op de autosnelweg 100 km/u.
Voor personenauto's met aanhangwagen boven 750 kg, een totaalgewicht boven 3.500 kg of als de aanhangwagen zwaarder is dan de auto geldt buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 60 km/u op de autosnelwegen is dit 70 km/u.

Motorrijders
Het dragen van een valhelm op tweewielige motorvoertuigen is in Oostenrijk verplicht. Tijdens het rijden dient u uw dimlicht aan te hebben. Het Autobahnvignet is tevens verplicht voor motorrijders.

Rijden in de bergen
In de Alpen dient met rekening te houden met stijgingen van 6% tot 15% en meer. Bijna alle bergwegen zijn aan de kant van de afgrond beveiligd. Op bergwegen dient men tijdig terug te schakelen. Een algehele voorrang voor bergoprijdend verkeer bestaat niet meer. Het voertuig dat dit, gezien de situatie, beter kan dient terug te rijden.

Rijden in de sneeuw
De Oostenrijkse Automobil-, Motorrad- und TouringClub (ÖAMTC) raadt aan om winterbanden en/of sneeuwkettingen mee te nemen. Op diverse trajecten kunnen sneeuwkettingen zelfs verplicht gesteld worden. Bent u op zo'n moment niet in staat sneeuwkettingen om te doen dan kunt u verantwoordelijk worden gesteld als er problemen ontstaan.

Sneeuwkettingen
Een rond blauw bord een autoband met sneeuwketting geeft aan dat sneeuwkettingen verplicht zijn. Een eventueel onderschrift geeft aan voor welke voertuigen de bepaling niet geldt. Hetzelfde bord met een rode streep erdoorheen geeft aan dat u de kettingen dient te demonteren. Het gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de Arlbergtunnel.

Spijkerbanden
Toegestaan van 15 nov t/m 10 apr. De spijkerbanden moeten om alle vier de wielen worden gemonteerd. De maximumsnelheid op autosnelwegen bedraagt 100 km/h en op overige wegen buiten de bebouwde kom 80 km/h. Binnen de bebouwde kom 50 km/u.

Telefoneren in de auto
Bestuurders mogen tijdens het rijden slechts handsfree telefoneren.

Toeristenbureaus
Oostenrijks Toeristenburo
t.a.v. Urlaubsservice
Margaretenstrasse 1
1040 Wenen
tel.: 0900-0400181 (lokaal tarief)
fax: 0900-0400191
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veiligheidsgordels
Zowel op de voor- als op de achterbank verplicht. Een in Nederland verkregen vrijstelling van de draagplicht geldt in principe niet in Oostenrijk. Een Duitse vertaling kunt u het beste bij de autoriteiten aan de grens overleggen. Dit is de enige mogelijkheid om ook voor Oostenrijk de vrijstelling geldig te krijgen.

Veiligheidsvestjes
Buiten de bebouwde kom, bij pech of een ongeluk de auto verlaat moet altijd een veiligheidsvest met reflecterende banden dragen.

Verbandtrommel
Verplicht.

Verkeersinformatie Verkeersinformatie
uit heel Oostenrijk en aangrenzende landen wordt ieder half uur op Ö3 (Österreich 3) uitgezonden. Ieder uur kunnen de verkeersmeldingen onder het telefoonnummer 0800-600601 (gratis) en het servicenummer 0900-600600 (niet gratis) opgevraagd worden.

Voorrang
Op gelijkwaardige kruisingen heeft al het verkeer van rechts voorrang; trams hebben altijd voorrang. Voorrangswegen worden aangegeven door een blauw vierkant bord met wit wegnummer. Op bergwegen en andere hellende wegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Zonodig moet het dalende voertuig stoppen en terugrijden, tenzij het stijgende verkeer zich vlak bij een uitwijkplaats bevindt. Om praktische redenen hebben in de praktijk zware voertuigen, zoals bussen, voorrang op lichtere voertuigen.
Bron: ANWB

Winterbanden
Voor bergwegen kan "Winterausrüstung" (sneeuwkettingen of winterbanden) verplicht gesteld worden. Bij gebruik van winterbanden moeten banden minimaal 4 mm profiel hebben, winterbanden met minder dan 4 mm profiel worden gezien als zomerbanden. Niet gebruik van winterbanden kan van invloed zijn op aansprakelijkheid voor ongevallen en ook leiden tot verkeersboetes.