De Oostenrijksegids

Tirol

Tirol Bichlbach Ehrwald Biberwier St Johann in Tirol Scheffau Kitzbühel - Kirchberg Ellmau Söll Gerlos Kaltenbach Zell am Ziller Mayrhofen Hochfügen Fügen Ischgl Nauders Obergurgl - Hoghgurgl Stubaier Gletscher Sölden Lermoos Berwang Serfaus - Fiss - Ladis St Anton am Arlberg

Veel toeristen trekken naar Tirol. Het bergachtige landschap van Tirol weet veel wintersporters te verleiden, maar ook het zomertoerisme heeft een grote aantrekkingskracht.

Innsbruck, de hoofdstad van dit bondsland. Daarnaast beschikt Tirol over prachtige valleien, met tal van toeristische mogelijkheden: het Zillertal, het Stubaital, het Oberinntal, het Kaunertal, het Paznauntal en het Ötztal. Zeker niet te vergeten zijn de mooie passen en de uitdagende bergtoppen waarvoor de bezoekers ogen te kort komen: de Brennerpas, de Fernpas, het Kaisergebergte en de Zugspitze.

Innsbruck is de culturele hoofstad van Tirol met o.a. de Spitalkirche uit 1320. Het bekendste gebouw is het Haus mit dem Goldenen Dachl dat bedekt zou zijn geweest met 2680 vergulde koperplaten. De Hofkirche, gebouwd als mausoleum voor keizer Maximiliaan, staat langs het Tiroler Volksmuseum. In de Alpenzoo zijn tientallen soorten Alpendieren te zien. In Kufstein is het Heldenorgel gebouwd, een openluchtorgel met 46 registers en 5000 pijpen. De internationale jetset komt bij elkaar in het mondaine Kitzbühel. Het hoogst gelegen hotel-retaurant van Oostenrijk is te bereiken met de Tiroler Zugspitzbahn en ligt op 2805 meter hoogte. In het Ötztal werd in 1991 "Ötzi" gevonden, een gemummificeerde jager die 5300 jaar eerder was overleden. Wetenschappers ontdekten in 2001 dat de gletsjerman door een pijl om het leven was gekomen.